Tendinte imbucuratoare de crestere a activitatii in industria prelucratoare, constructii si comert, comunicate de Institutul National de Statistica

Categorie: Sinteze

28/03/2014

Salveaza ca PDF Tipareste Trimite email Trimite mai departe
Comentarii Etichete: salariati, crestere, conjunctural, servicii, productie, INS

statisticaPotrivit Institutului National de Statistica, din opiniile exprimate in luna martie 2014, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza o tendinta de crestere in industria prelucratoare, constructii si in sectorul de comert, pentru perioada martie - mai 2014, in raport cu cele trei luni anterioare. In acelasi timp, in servicii se asteapta o crestere moderata, conform indicatorului sold conjunctural.

 

In cadrul anchetei de conjunctura din luna martie 2014 realizate de INS, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, cresterea volumului productiei (sold conjunctural +19%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +72%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjuncturale +39%), fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (solduri conjuncturale +36%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

 

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucratoare. Potrivit estimarilor din luna martie 2014, in activitatea de constructii, in urmatoarele trei luni se va Inregistra cresterea volumului productiei (sold conjunctural +23%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +17%).

 

Managerii din sectorul constructii estimeaza o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%).

 

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +24%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra, de asemenea, crestere (sold conjunctural +18%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +20%).

 

In sectorul de servicii, conform estimarilor din luna martie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +7%), in acelasi interval. Se estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%) si a preturilor (sold conjunctural +3%).


Sursa: FPP

Citeste si…

My esimplu - Intra in cont

am uitat parola

Nu ai cont? Creeaza cont nou

Banner
Banner

Forum

Cele mai recente Cele mai vizitate

Citeste si...

86 miliarde de euro - finantare europeana pentru IMM-urile care investesc in inovatie Inovarea este motorul avansului economic, impinge limitele posibilului creeaza noi locuri de munca si deschide noi piete de export, lucruri vitale in actualul climat economic. Totusi, desi companiile din Uniunea Europeana recunosc tot mai mult import ...