Cultivarea lavandei – un business frumos mirositor

Categorie: Povesti de succes

08/08/2012

Salveaza ca PDF Tipareste Trimite email Trimite mai departe
Comentarii Etichete: finantare, proiecte, fermiri, fonduri, investitii, afaceri, antreprenori

finantareDin seria articolelor intitulate „Afaceri de succes”, va supunem atentiei de aceasta data un „business cu iz aromat” si anume Cultura de Lavanda (levantica).

Lavanda este o planta aromatica si medicinala cunoscuta din cele mai vechi timpuri, romanii folosind-o pentru a-si parfuma baile, iar originea cuvantului „lavandula” vine din latinescul „lavare”, care inseamna „a spala”.


Cum si unde se cultiva lavanda?


Cultivarea lavandei se poate face pentru obtinerea de plante ornamentale si aromatice, dar si pentru valoarea ei ca planta antierozionala, pe pante abrupte, insorite, calcaroase.

Lavanda are cerinte ridicate fata de temperatura, necesitand 10-15 grade. In perioada lunilor de iarna, lavanda rezista la temperaturi de -15 grade, in iernile fara zapada si pana la -30 de grade. Plantele tinere suporta dupa rasarire temperaturi de -8 grade.


Fata de umiditate, lavanda este mai putin pretentioasa, suportand bine seceta, datorita sistemului radicular foarte bine dezvoltat. Lavanda este o planta iubitoare de lumina, plantele crescute in locuri insorite avand tufe mari si acumuland mult ulei volatil. Aceasta nu are cerinte ridicate fata de sol, reusindu-se o cultivare foarte buna pe soluri foarte diferite, nisipoase, calcaroase sau chiar stancoase. In schimb, nu se recomanda cultivarea lavandei pe solurile reci, cu exces de umiditate si apa freatica la mica adancime.


Cele mai favorabile zone de cultura se intalnesc in Campia Timisului, Dealurile Vestice, Campia Olteniei, Campia Burnazului, Campia Baraganului, Podisul Dobrogrei, Podisul Transilvaniei. Lavanda este o specie perena si se poate cultiva pe acelasi loc timp de 8-10 ani.

Pentru prelungirea duratei de exploatare sunt necesare taieri de intinerire a tufelor, executate la 10-15 cm de la sol, in asa fel incat sa nu fie produs un dezechilibru in biologia plantei. Se recomanda amplasarea plantatiilor pe soluri protejate de vanturi, insorite, cu expozitie sudica, cu sol profund si permeabil.


In principiu, cultivarea lavandei trebuie sa se faca si evitand suprafetele imburuienate cu buruieni perene. Mai mult, se recomanda utilizarea de ingrasaminte organice pentru obtinerea unei bune productii ale acesti plante. Utilizati gunoi de grajd, foarte bine fermentat si aplicat uniform, care contribuie la dezvolatrea masei vegetative si la cresterea continutului in ulei volatil.


Care sunt proprietatile lavandei?


Lavanda se cultiva pentru inflorescentele sale bogate in ulei volatil (0.7 – 1.4% in inflorescente proaspete), utilizat ca aromatizant puternic in parfumerie si cosmetica (lotiuni, uleiuri, creme, parfumuri, sapunuri, alte cosmetice), in industria decoratiunilor, dar si in industria farmaceutica pentru tratarea anumitor afectiuni (ex.:uleiul volatil prezinta actiune carminativa, sedativa si de calmare a sistemului nervos central, florile folosite sub forma de ceaiuri sau in preparate, au actiune antiseptica, cicatrizanta etc).


Totodata, cultivarea lavandei se face si in scopul obtinerii de produse insectifuge, intrucat florile alunga moliile si parfumeaza hainele.

In Romania este omologat si utilizat frecvent si erbicidul Gesagard 50, in doza de 8-10 kg/ha, care se poate aplica toamna tarziu cand plantele sunt in repaus sau primavara timpuriu inainte de pornirea in vegetatie a plantelor.


Finantarea disponibila pentru o astfel de afacere


Aceasta cultura este de departe cea mai rentabila, prin faptul ca productia de lavanda uscata se plateste intre 10-20 euro/kg, putandu-se obtine minim 1tona/ha, ceea ce reprezinta un minim de venit de 15.000 euro, respectiv circa 65.000 lei. Suma necesara constituirii unei astfel de afaceri este situata intre 5.000-10.000 euro/ha necesari pentru achizitionarea semintelor, ingrasamantului si plata personalului auxiliar.


Pentru a initia o astfel de afacere, puteti beneficia de sprijin financiar aplicand in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala la Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri,  unde sunt eligibile persoanele cu varsta de pana la 40 de ani, a caror exploatatie agricola are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE (Unitatea de Dimensiune Economica), iar suma nu va putea depasi 25.000 euro/exploatatie. Mai multe informatii despre aceasta schema puteti gasi la : http://apdrp.ro/content.aspx?item=2003&lang=RO.


Astfel ca o afacere de acest gen prezinta o serie de avantaje dupa cum urmeaza:


- Cultivarea lavandei  este favorizata de conditiile pedo-climaterice din tara noastra;

- Atat pe piata interna, cat si pe cea externa, cererea este in plina ascensiune;

- Randamentul acestor culturi este unul foarte ridicat, ceea ce inseamna generarea unui profit considerabil pentru cel care initiaza afacerea;

- Investitia initiala este mica, in raport cu venitul mediu obtinut;

- Profit mare inca din primii ani;

- Munca depusa este putina si placuta;

- Ingrijirea plantelor nu este foarte solicitanta;

- Investitia se recupereaza foarte repede, in raport cu altele.


In concluzie, cultivarea lavandei nu este o afacere  dificil de condus si detine numeroase oportunitati de obtinere a profitului, succesul acesteia sta in respectarea regulilor de cultivare. Nu trebuie decat sa incercati sa dati culoare si o aroma placuta banilor castigati. Succes!


Sursa: FPPCiteste si…

My esimplu - Intra in cont

am uitat parola

Nu ai cont? Creeaza cont nou

Banner
Banner

Forum

Cele mai recente Cele mai vizitate

Citeste si...

Managis Bio – afacere nascuta in cadrul School for Startups Romania Daniela Salomie, participanta la School for Startups Romania 2012, ne-a scris de curand ca, pe langa afacerea cu care s-a inscris in program, a pornit un business. Si ca in constructia noului business a primit ajutor de la alti doi participanti ai pr ...