Livada cu nuci - un business in trend

Categorie: Povesti de succes

25/07/2012

Salveaza ca PDF Tipareste Trimite email Trimite mai departe
Comentarii Etichete: plantatie nuci, finantare, livada cu nuci, tinerii fermieri, afaceri cu nuci, cultura nuci

finantareNe-am propus sa surprindem intr-o serie de articole cateva afaceri in trend, care s-au dovedit a fi rentabile si relativ accesibile pentru antreprenorii romani. In primul articol al acestei serii vom vorbi despre Livada cu nuci.

Avantajele constituirii unei astfel de afaceri

Nucul este o cultura exclusiva, profitabila si utila din toate punctele de vedere. Astfel, sub aspect ecologic nucul este un arbore foarte pur. Sub aspect economic, nucul este o cultura rentabila putand fi utilizate toate partile lui „anatomice” precum : miezul de nuca care este un aliment concentrat cu o compozitie chimica complexa (substante proteice, substante grase, glucide, celuloza, potasiu, Mg, Ca, Fe, P, Zn, Cl) utilizat ca atare sau pentru produse de cofetarie in industria dulciurilor, a uleiurilor fine, sapunurilor si a lacurilor; nucile verzi care sunt bogate in vitamina C si se utilizeaza pentru prepararea lichiorurilor si dulceturilor;  lemnul care este foarte bine valorificat in industria mobilei (denumit si REGELE) si uleiul de nuc folosit in industria alimentara.

In Romania, la ora actuala pot fi intalnite importante culturi de nuci in judete precum: Gorj, Dolj, Mureş, Iaşi, Satu Mare, Constanţa (la Ostrov) si Hunedoara, intr-o proportie mai mica si in alte zone cu sol benefic dezvoltarii unei astfel de culturi (vezi harta pedologică a Romaniei).

In urma prezentarii succinte a beneficiilor pe care le puteti avea in urma plantarii de nuci, va vom prezenta in continuare cateva elemente cheie care conduc catre succesul unei astfel de afaceri dupa cum urmeaza:

-    perioada in care arborele de nuc se maturizeaza este de 7-8 ani;
-    dupa sadire, deja in al treilea an, apar primele fructe intr-o cantitate redusa (ex. un soi de nuc bun de origine frantuzeasca denumit Lara ajunge sa dea roade la 3-4 ani de la plantare);  
-    plantarea se face toamna, la o distanta de circa 9 metri intre pomi si 10 metri intre randuri;
-    densitatea optima este intre 120 - 170 de pomi/hectar, in functie de soiul ales;
-    soiurile de nuc recomandate spre plantare sunt cele romanesti, adaptate la conditiile de clima si sol de la noi, cum ar fi Valcor, Valmit, Jupanesti, Valrex etc;
-    costul unui pom variaza intre 30 si 100 de lei in functie de soi, loc de achizitie, etc;
-   gropile trebuie sa aibă o adancimea de circa 50-60 de centimetri, iar in fiecare groapa se vor introduce, inainte de plantare, circa 20 de kg de balegar fermentat (mranita);
-    plantatiile de nuc se infiinteaza numai pe terenurile favorabile din zone specifice acestei culturi, terenul se defriseaza de vegetatia lemnoasa, apoi se cultiva 3-4 ani cu leguminoase, perene sau anuale dupa care se infiinteaza cultura de nuc.
-    fertilizarea de baza se face pe directia randului sau la fiecare pom, pregatirea terenului se face prin desfundare sau prin saparea gropilor mari de plantare.

Dupa ce v-ati informat cu privire la felul in care se pune pe picioare o astfel de afacere trebuie sa aveti in vedere un lucru extrem de important si anume la ce cheltuieli sunteti supus in faza de inceput. In opinia expertilor aceste cheltuieli (efectuate pana in momentul in care pomii incep sa rodeasca) sunt aproximate in jurul sumei de 10.000 de euro si includ:

1.    achizitionarea pomilor;
2.    efectuarea lucrarilor agricole specifice (saparea gropilor, ingradirea terenului, etc);
3.    combaterea bolilor si a daunatorilor;
4.    remunerarea angajatilor.


Din momentul in care plantatia de nuci incepe sa rodeasca se pot obtine anual 2,5 - 3 tone de nuci/hectar in functie de anumiti factori climatici. Cantitatea rezultata de nuci poate fi comercializata pe piata UE, aducandu-va in medie 10.000 de euro, in timp ce costurile de operare pentru un hectar nu pot depasi in opinia expertilor 1.000 de euro/an.

Potrivit specialistilor, investitia se amortizeaza dupa doi ani de la intrarea pe rod a plantatiei, care isi poate dovedi rentabilitatea in medie pana la 35-40 de ani de la infiintare.

Un amanunt foarte important este faptul ca dupa desfiintarea plantatiei, lemnul de nuc rezultat il puteti valorifica pe piata externa, drept materie prima pentru producerea mobilei (ex: pentru un metru cub de lemn platindu-se in medie intre 1.500 si 2.000 de euro).
Piata de desfacere

Astazi in Europa exista un deficit estimat intre 80.000 si 100.000 de tone de miez de nuca. Piata este libera si trebuie sa stiti ca nucul nu creste oriunde. Printre tarile mari producatoare de culturi de nuci se regasesc: Maroc, S.U.A. Mexic, Chile, Argentina, China, Turcia, Ucraina, Romania, Rusia, Italia, Iran.

Este foarte important de stiut pentru cei interesati sa intre intr-un astfel de business ca exportul de produs finit este cu mult mai rentabil decit exportul de nuci neprelucrate ca de exemplu: produs natur in pungi cu vid cu masa mica (de la 100 pana la 500 gr.), dulceata, nuci si miere, extracte cu alcool, miez de nuca in prune uscate, produse cosmetice si farmaceutice si multe altele.

Obtinerea finantarii

Pentru un astfel de proiect, se poate solicita sprijin financiar nerambursabil din fondurile europene pentru agricultura, in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”. Aceste fonduri pot fi accesate pana in 2013, insa nu trebuie sa asteptati pana in ultimul moment, ele se pot epuiza inainte de termen, avand in vedere interesul foarte mare pentru acest program.

In cele ce urmeaza va voi prezenta o serie de informatii utile aplicarii la un astfel de program dupa cum urmeaza:

-     suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 112 este de 25.000 de euro aferenti fiecarui proiect.
-    pot fi finantate activitatile legate de infiintarea si/sau preluarea prin transfer de proprietate si/sau arenda/concesionare a unei exploatatii agricole intre 6 – 40 de UDE, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor, pentru prima data in calitate de conducator (sef) de exploatatie.
-    solicitantul trebuie sa depuna Cererea de Finantare pentru solicitarea sprijinului de instalare in maxim 12 luni de la data instalarii.
-    exploatatia agricola trebuie sa fie inregistrata de solicitant, in nume propriu, in Registrul unic de identificare inainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.

Trebuie stiut ca cererea de finantare nerambursabila si documentatia aferenta, trebuie sa se bazeze pe un plan de afaceri foarte bine fundamentat si trebuie sa respecte cerintele impuse de Autoritatea de Mangement pentru PNDR, asa cum sunt precizate in GHIDUL SOLICITANTULUI pentru Masura 112 - Varianta FINALA_Mai 2012. (il gasiti aici).

Daca doriti sa obtineti informatii referitoare la urmatoarele apeluri de proiecte consultati paginile de internet: www.apdrp.ro si www.madr.ro.
In concluzie, livada cu nuci este genul de afacere nu foarte costisitoare insa pentru a da roade trebuie sa acumulati cat mai multe informatii si sa va implicati activ. Succes!  

Sursa: FPP

Citeste si…

My esimplu - Intra in cont

am uitat parola

Nu ai cont? Creeaza cont nou

Banner
Banner

Forum

Cele mai recente Cele mai vizitate

Citeste si...

Experienta unui IMM in implementarea unui proiect finantat din fonduri europene Cu un ritm rapid de dezvoltare, dar fara un sistem informatic unitar, care sa lege activitatea tuturor departamentelor si sa asigure controlul financiar al investitiilor, Star Storage a apelat la fondurile oferite de Uniunea Europeana. Proiectul s-a ...