Cum sa devii tanar fermier cu bani de la UE

Categorie: Finantare

03/02/2011

Salveaza ca PDF Tipareste Trimite email Trimite mai departe
Comentarii Etichete: fonduri europene, fonduri structurale, finantare europeana, fonduri agricultura, tineri fermieri

altAgricultura este unul dintre segmentele economice din Romania cu cel mai mare potential. Din pacate insa tot mai putini antreprenori sunt dispusi sa investeasca in agricultura, in mare masura si din cauza riscurilor pe care le presupune o astfel de investitie. Pentru a incuraja dezvoltarea acestui segment, Uniunea Europeana acorda in fiecare an fonduri pentru cei care sunt dispusi sa investeasca in agricultura prin Masura 112 – “Instalarea tinerilor fermieri”.

Dupa cum ii spune si numele, acest program de finantare este dedicat tinerilor agricultori, una dintre conditiile principale pentru accesarea fondurilor fiind ca solicitantul sa aiba pana in 40 de ani, neimpliniti la data depunerii cererii de finantare. De asemenea, solicitantul mai trebuie sa dovedeasca ca provine dintr-o familie de agricultori si ca a lucrat in ultimul an intr-o ferma.

Pentru obtinerea finantarii, tanarul antreprenor trebuie sa isi ia angajamentul ca va urma, in primii trei ani de la primirea sprijinului, cursuri de  formare profesionala prin Masura 111 – „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte” in cel putin unul dintre urmatoarele domenii: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului sau agricultura ecologica.

Fondurile europene acordate prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” au ca scop dezvoltarea exploatatiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor, potrivit Ghidului Solicitantului publicat pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Prin acest program tinerii fermieri pot primi de la Uniunea Europeana intre 10.000 si 25.000 de euro. Banii se primesc in doua transe: 60% dupa ce cererea de finantare este aprobata, iar restul de 40% la finalizarea punerii in aplicare a planului de afaceri.

Daca solicitantul este membrul unui grup de producatori sau asociatii profesionale cu profil agricol, sau daca exploatatia se afla in proprietatea sa si nu este luata in arenda, atunci finantarea poate fi mai mare.

In 2011, pentru acest program au fost alocati 10 milioane de euro. Anul acesta, proiectele pot fi depuse in doua intervale: intre 1 si 29 iulie si intre 3 si 31 octombrie. Mai multe detalii despre etapele proiectului si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantii se gasesc pe site-ul www.apdrp.ro, la sectiunea “Masura 112 Tineri fermieri”.

Pana in prezent, peste 6.500 de tineri antreprenori au inaintat cereri de finantare pentru Masura 112 - "Instalarea tinerilor fermieri", potrivit APDRP.

Citeste si…

My esimplu - Intra in cont

am uitat parola

Nu ai cont? Creeaza cont nou

Banner
Banner

Forum

Cele mai recente Cele mai vizitate

Citeste si...

Fondurile europene, intre mit si realitate Finantarile nerambursabile din fonduri europene au devenit un subiect mult discutat in ultimii ani, in toate mediile economice si sociale din Romania, de la autoritati publice, mediu academic sau consultanti, la organizatii profesionale, intreprinder ...