Erasmus+: peste 21.000 de participanti in proiecte romanesti

Categorie: Diverse

05/01/2016

Salveaza ca PDF Tipareste Trimite email Trimite mai departe
Comentarii Etichete: Erasmus, studenti, competente, companii, educatie, statistici

ERASMUSIn anul 2014, peste 21 de mii de elevi, studenti si profesori din Romania au studiat, au urmat cursuri de formare sau au participat la activitati de voluntariat prin programul Erasmus+.  Cele 485 de proiecte derulate la nivel national au avut un buget total de 38,8 milioane de euro si au contribuit la dezvoltarea competentelor, cresterea sanselor de a gasi un loc de munca, constientizarea diversitatii culturale si incurajarea participarii tinerilor la viata publica.

Astfel, in primul an al programului, 800 de profesori au participat in 62 de proiecte de educatie scolara (cu o valoare de peste 1,6 milioane de euro), 4.200 de studenti si profesori s-au implicat in 102 proiecte de formare si perfectionare (finantate cu peste 9,6 milioane de euro), 8.713 de studenti si profesori au luat parte la 72 de proiecte din domeniul invatamantului superior (cu un buget total de aproape 21,7 milioane de euro), 140 profesori au beneficiat de 15 proiecte de educatie pentru adulti, iar 7.294 de tineri au participat in 234 proiecte de schimburi culturale, voluntariat si asistenta pentru tineri (beneficiind de fonduri in valoare de aproximativ 5,6 milioane de euro).

De asemenea, au fost de dezvoltate 67 de proiecte de cooperare strategica, ce au beneficiat de fonduri in valoare de 11,73 de milioane de euro si au implicat 387 de organizatii (scoli, universitati, organizatii de tineret, autoritati publice si companii).

In total, 5.742 de studenti romani au ales sa studieze sau sa faca stagii in afara tarii, in timp ce 2.189 de studenti straini au ales Romania pentru cel putin un semestru de studiu. In intervalul de timp analizat (2013/2014), 2.963 de profesori romani au beneficiat de oportunitatile oferite de programul Erasmus+ pentru a se perfectiona in afara tarii, iar 1.677 de profesori straini au venit intr-un schimb de experienta in Romania.


In ceea ce priveste mobilitatea studentilor in universitatile romanesti din cadrul programului, statisticile arata ca 4 institutii de invatamant superior au fost cele mai active, atat ca numar de studenti plecati peste hotare, cat si ca numar de studenti straini veniti la studii. Acestea sunt (in ordinea alfabetica a oraselor in care se afla): Universitatea "Transilvania" din Brasov, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.


Topul tarilor ai caror studenti au fost atrasi de ideea de a invata in Romania plaseaza Turcia pe primul loc, urmata de Franta, Spania, Italia si Portugalia, in timp ce tarile de destinatie pentru studentii romani au fost, in ordine, Franta, Spania, Italia, Germania si Ungaria.


Context


Obiectivul programului Erasmus+ este sa sprijine modernizarea sistemelor europene din domeniile educatiei, formarii si tineretului, ameliorand in acelasi timp competentele studentilor, perspectivele de angajare si participarea activa a acestora in cadrul societatii.

Programul, cu o durata de sapte ani (2014-2020), dispune de un buget de 14,7 miliarde  de euro, cu 40% mai mult fata de suma alocata perioadei 2007-2014, si reflecta angajamentul UE de a investi in aceste domenii.


Erasmus+ va oferi unui numar de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a acumula experienta profesionala si de a face voluntariat in strainatate. De asemenea, programul sprijina parteneriate transnationale intre institutiile de invatamant, de formare profesionala si de tineret, pentru a incuraja cooperarea si a forma conexiuni intre mediul educational si cel profesional.


Pentru prima data, programul include finantare specifica pentru actiuni in domeniul sportului, cu scopul de a contribui la dezvoltarea dimensiunii europene a sportului si de a combate problemele transfrontaliere majore din acest domeniu, cum ar fi dopajul si meciurile aranjate.


De asemenea, prin intermediul actiunilor Jean Monnet, programul sprijina dezvoltarea activitatilor de predare si cercetare in domeniul integrarii europene.


Sursa: Comisia Europeana
Citeste si…

My esimplu - Intra in cont

am uitat parola

Nu ai cont? Creeaza cont nou

Banner
Banner

Forum

Cele mai recente Cele mai vizitate

Citeste si...

Ce trebuie sa stim despre reclamele pe Facebook La mai mult de un an de cand Facebook a depasit pentru prima data Google in topul celor mai vizitate site-uri, pentru antreprenorii care vor sa isi promoveze produsele online, extinderea dincolo de sistemul de advertising oferit de Google si folosire ...